山福

Our Business
海外事業

日本の「美味しい」文化を世界に
海外の「ごちそう」も山福が支えたい

「日本の美味しいものが食べたい」。日本食は今、世界中でマーケットの拡大が続いています。山福は、そんなビジネスチャンスにも、日本の「美味しい」文化を発展させていくという使命感を持って、日本の食文化の広がりに貢献したいと考えています。日本の安心・安全で美味しい食材を国ごとに異なる現地のマーケットニーズや法規制などとマッチングさせ、1カ国でも多くの海外クライアントに、日本の「美味しい」文化をお届けできるように。その国々の人たちにフレンチ・イタリアンと同じように「日本食」を楽しんでいただけますように。できることを少しでも増やし続け、全力を尽くしていきます。海外における日本の「美味しい」文化が少しでも豊かになりますように。

規制条件をクリアする
オリジナル食品の製造
日本の食品の輸出には、ニーズがあっても各国の法規制により出荷できないケースが多く見受けられます。しかし、材料の見直しや規格を変えるなどの工夫でクリアできる場合があります。山福は、高級食材商社でありながら、自社製造工房や1,000社以上の協力会社を持つ食材メーカーでもあります。商品の特性からコスト・品質ともに、最も適した製造方法で商品化を実現し、輸出したい国・製品に適した貿易会社様と協力し、一丸となって輸出・販売の実現を目指します。
日本の料理食材を仕入れたい
海外のお客様への業務用食材の販売
「海外で日本食店を経営しているが、欲しい食材が手に入らない」
「質の高い日本食を提供したいけれど、再現できる職人がいない」
このようなお悩みはございませんか?山福の食材なら、そのお悩みを解決できるかもしれません。
日本国内の飲食店で使用されている料理食材を
現地へお届けします
海外で日本の料理食材を仕入れするには、現地の仲介会社を通すのが通例。そのため、仲介会社によって取り扱いのないものや輸入規制で入手できないものがあります。このようなケースの場合、山福から仲介会社様への積極的なご提案はもちろんのこと、規制で仕入れのできない食材は、代替品のご提案や規制原料・添加物を使用せずに別注製造するなど、ご要望にお応えできるよう工夫します。お客様のお悩みに応じ、可能な限り、欲しい日本食の食材の仕入れ方法をご提案させていただきます。
料理技術を持たない現地スタッフでも
日本食を再現できる料理食材
季節の表現や味付け、包丁さばきなど、繊細で難しい調理技術が必要とされている日本料理。たとえ熟練の料理人がいたとしても、共に働くスタッフに技術を伝えていくのも時間がかかる、手が回らないという声も多いです。そこで山福は、解凍するだけで調理が完了する加工食品をはじめ、調理途中まで手を加えた半加工品をご用意。これで実際に日本に来て食文化を体験したことのないスタッフや日本食の調理経験が浅いスタッフであっても、日本食を再現することが可能です。また、解凍してお客様に提供するだけではなく、よりおいしく正しい食材の扱い方や調理ノウハウもお伝えすることが可能です。山福がご用意する食材は、日本の名高い銘店でも使用されている高品質な食材。そして私たちはその食材の専門商社として75年以上、日本食を支えてきた歴史のある会社です。本物の日本食の美味しさを伝えるためにも、必ずお力になれると自負します。
大切にしたい、山福らしさ
私たちは食材のプロとして、日本だけにとどまらず、海外の料理人や企業が抱える悩みや課題にもひとつ一つ向き合い、解決方法や手段を形にしてきました。そんな知識蓄積型の活動をベースに、様々な『食』の世界の障壁を食材を通してソリューションを提供していきます。食材商社・メーカーという域を超え、日本食コンサルティングともいうべき活動こそが山福の真骨頂。不可能かもと諦める前に、山福に無茶振りしてみてください。
新商品やオススメ商品の情報発信に
電子カタログなどのオンラインツールを活用
海外事業グループでは、定期的な新商品や季節ごとのオススメ商品の情報発信を行っています。
商品の電子カタログやオンラインツールなどもご用意し、新規取引のご検討や山福の商材に興味をお持ちいただけましたら、
お気軽にお問い合わせフォームから海外事業グループまでご連絡ください。
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To Overseas Customers

About Yamafuku
We have been selling food products specializing in Japanese cuisine in Osaka since our establishment in 1946. Our products express the seasonality of Japanese foods, and we find joy in the symbolism of their taste and appearance. We have a wide range of products which include both rare and traditional ingredients. Please don’t hesitate to ask us anything about Japanese cuisine.
What makes us special
Yamafuku’s strength lies in having over 15,000 products in stock and 50,000 products available on request. We have our own 3 temperature zone warehouse adjacent to an office and deliver to designated warehouses all over Japan. This enables us to provide the right product at the right time.

Our years of experience in the food industry have allowed Yamafuku to build relationships with over 1,500 manufacturers specializing in Japanese food. We handle national branded products as a general wholesaler, but we are richer in originality; producing our Ajihyakka (味百華)-branded products at more than 100 subcontracted factories, in addition to our own factory in Miyazaki prefecture.

We have the capacity to support Japanese restaurants in various ways, using its wide range of products that includes: high quality ingredients produced in Japan; processed foods made using special techniques; and finished products made with a focus on convenience.
Washoku to the world
In 2013, “Japanese food” was registered as a UNESCO Intangible Cultural Heritage. Like French, Mediterranean, Mexican, and Turkish cuisines, Japanese food is now recognized and loved around the world. The Japanese food market overseas continues to grow, and the demand for it is increasing.

As a professional Japanese food ingredient supplier, Yamafuku would like to contribute to the expansion of Japan’s “delicious” culture with a sense of mission. We are doing our best to deliver safe, trustworthy, and delicious Japanese food products to as many overseas clients as possible, taking into consideration the differences in market needs and laws and regulations in each country.

Our hope is that Japanese “delicious” food culture will become more enriched overseas.
We can support anything about Washoku
For those who are running a Japanese restaurant overseas but cannot get the ingredients they want. For those who want to serve high quality Japanese food, but do not have a chef specializing in Japanese cuisine in their restaurant.  Yamafuku’s products may be able to solve your problems.

Although some food products cannot be imported due to the laws and regulations of each country, it may be possible to meet the regulations by changing the materials or specification, maximizing the accumulated our know-how on creation of products. Depending on the characteristics of the product, Yamafuku decides which factory can optimize cost and quality, either from Yamafuku’s own factories or from among the more than 1,000 manufacturers that outsource the production of PB brands.

If you are interested in our products, please let your suppliers/importers in your country or Japanese exporters know that you are forward-looking in handling Yamafuku’s products. If there are circumstances that make it difficult for them to handle circulating products, we would be happy to work with you to create your own item. Yamafuku aims to expand sales with factories and trading companies.